Розмітка плитки
Надаємо процеси для майбутніх робіт:
- Від стінки, що біля входу в кімнату, вимірюється проміжок, що відповідає ширині вибраних плиток з припуском на 5 мм щілини (його потім прикриє плінтус).
- По розмітці простягається малярський шнурок для відбивання лінії під перший ряд плит.
- Для укладання в одному напрямку, на іншій стороні виробів є вказівні стрілки, під кулею клею вони не будуть виглядати, так що на кромці плиток проводяться мітки за допомогою олівця.
- У центрі входу в кухню робиться мітка, і для орієнтації там кладеться плитка, позбавлена клейової суміші.
Укладання плитки на підлогу в кухні (покрокова інструкція)
Клей наноситься на плитку рівною мірою, звичним шпателем. Потім гребінкою потрібно провести по ньому, зберігаючи прямий кут, щоб вийшли однакові борозни клею.
- Зайвий клей скидається у цебро, а шпатель варто покласти у цебро з водою, щоб клей на ньому не закріпився.
- Перша плитка лягає праворуч від покладеного до цього маяка. Краї зводяться по лінії та притискаються до підлоги. Потім коротким рівнем слід перевірити рівність.
- Коли один із країв покладено нерівно, тоді потрібно постукати по ньому гумовим молотком, потім рівнем знову перевіряється рівність.
- Укладання відбувається далі праворуч від маяка. Між плитами вкладаються пластмасові хрестики. Перед вставкою хрестика радиться провести їм по щілині, зчищаючи зайвий клей, адже коли він висохне – це буде важко. Для запобігання зсуву плитки у бік стіни, туди треба вставити пластикові клини.
- Завершується укладання першого ряду плит у правому напрямку та перевіряється загальна рівність за рахунок видовженого рівня. Коли його немає, підійде рівний профіль до 2 метрів із накладанням невеликого пухирцевого рівня.
- Якщо виявилася нерівність, є 15 хвилин після накладання, щоб дбайливо підняти нерівні плитки і накидати розчину або прибрати зайву суміш. Якщо пішло багато часу і клей застиг, тоді доведеться видалити плитку і зняти розчин під нею.
- Біля стіни може знадобитися відрізати край плити. Високоякісна плитка набагато твердіша за стіну і різати її краще болгаркою з алмазним, гладким диском або плиткорізом, що працює від електрики.
- Вкладається підрізана плита та завершується лівосторонній ряд від кухонних дверей.
- Другий ряд бере також початок від плитки маяка біля входу дверей і потрібно укладати в обидва боки від неї. Кожна плитка перевіряється відповідно до рівня та рухається до сусідніх кутів.
- Коли майстер підійшов до труб, у плитці за допомогою болгарки виробляються вирізи під них. Іноді потрібно зробити отвори, для цього застосовуються спеціальні насадки на дриль, у вигляді коронки або балеринки.
По завершенню робіт, поверхня підлоги ще раз перевіряється видовженим рівнем на рівність у всіх напрямках. Якщо все чудово, то через добу шви очищаються від слідів клею і наповнюються затиркою, що підходить за кольором.
Після півгодини, надлишки затирання забираються мокрою губкою, а ще через 24 години – площина плитки миється остаточно від розлучень і тепер вона підготовлена до використання.